Avertizări în loc de amenzi pentru agenții economici la primele abateri fiscale (inițiativă legislativă CPR)
Aplicarea amenzilor abuzive, fie cu scopul de a corupe, fie de a acumula resurse la buget este un obstacol serios în dezvoltarea afacerilor și poate aduce în pragul falimentului unele întreprinderi. Victime ale unor asemenea abuzuri sunt în special întreprinderile mici și mijlocii. Pentru a susține antreprenorii, mai ales, în contextul creat de pandemie și criza economică, este necesar să renunțăm la amenzile aplicate abuziv.

În redacția actuală a Codului Fiscal, instituția avertismentului este una ambiguă. Organele de control sunt încurajate să aplice amenda în cazul încălcărilor semnificative, fără a fi interzisă aplicarea acesteia în cazurile de încălcare nesemnificativă.

CPR Moldova și Zona Zero a elaborat un proiect de lege, în urma discuțiilor cu mai mulți antreprenori din regiuni [Bălți], [Soroca], [Ștefan-Vodă], [Comrat] și [Cahul], ce are scopul de a promova și consolida instituția avertismentului, în locul amenzii, pentru încălcări nesemnificative, dar și cele semnificative (cu respectarea anumitor condiții). Unul din rolurile organelor fiscale este de a oferi suport și informație agenților economici. Prin această inițiativă, dorim să încurajăm instituțiile statului să dea prioritate instituției avertismentului pentru a ajuta ÎMM-urile să se conformeze și să se dezvolte, sancțiunea aplicându-se în ultimă instanță.

Citește inițiativa legislativă pe cpr.md